Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Tobakkens historie

Hei!

Hvem fant opp tobakk?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 22.05.2018

Hei!

Tobakksplanten kommer opprinnelig fra Amerika. Da Christoffer Columbus, reiste fra Europa og oppdaget Amerika, la han merke til at de innfødte på den vestindiske øya San Salvador gikk rundt med stokker som de tente på i enden og trakk til seg røyken fra. De rullet også tobakk til sigar- eller sigarettlignende rør, med et tobakksblad, et maisblad eller lignende viklet rundt. På fastlandet var det mer vanlig med en form for piperøyking. Indianerne kalte sine piper for tabago, og dette som har gitt navnet til tobakksplanten.

Livlegen til kong Filip 2 av Spania hadde tobakksfrø med seg tilbake til Europa fra en reise til Mexico i 1559, men antagelig kom tobakksfrø og -planter til Europa allerede på begynnelsen av 1500-tallet. Tobakk ble introdusert til hoffet i Frankrike, blant annet for å forsøke å kurere dronningens hoepine. Fra hoffet spredte tobakksbruk seg videre til andre lag av befokningen.
Denne informasjonen er hentet fra Store norske leksikon. Der kan du lese mer om tobakkens historie.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut