Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Positive sider ved å drikke som ung?

Hei!

Hva er positivt med å drikke alkohol i ung alder?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 03.11.2017

Hei!

Det er litt morsomt at du spør om hva som er positivt med å drikke alkohol i ung alder, for noe må vel være positivt siden mange prøver ut alkohol før de fyller 18?
Vi voksne har nok en tendens til å bekymre oss for alt som kan gå galt med barna våre. Vi er blant annet redde for ulykker, ubeskyttet sex, vold og overgrep, som i større grad skjer når man er påvirket av alkohol. Dermed har vi kanskje ikke så lyst å snakke om at alkohol kan virke positivt også. 
Ser du på den voksne delen av befolkningen, så drikker nærmere 90 % alkohol av og til, og det ville ikke skjedd om det ikke opplevdes som at det var noe postivt knyttet til alkoholbruk.
Hvis man drikker alkohol, kan man oppleve at man blir mindre sjenert. Det skyldes at alkohol gjør oss mindre selvkritiske, og dette kan oppleves som frigjørende når man er sammen med andre. Alkohol gir jo også en rus, som kan være en følelse av at man er oppstemt og har det bra. Den følelsen er på sitt beste når man bare har drukket litt. Dette blir gjerne kalt for "lykkepromille". 
Vi voksne bruker alkohol når vi har fri, har ferie, når vi skal feire ting, være sammen med venner eller når vi skal på byen for å treffe folk, danse eller gå på konsert og lignende. Alle disse tingene oppfatter nok barn og unge som noe som de voksne synes er positivt og setter pris på, og da er det ikke så rart om ungdom også har lyst å prøve ut dette.
Det å gå inn i sosiale sammenhenger der det prøves ut alkohol, kan både være spennende og skape fellesskap.

Når det er sagt, så er det likevel en forskjell på hvor godt voksne og unge tåler alkohol. Hjernen er under utvikling hos barn og unge. Da er man mer sårbar for alkohol enn voksne er, som har en ferdig utviklet hjerne. Det skal også mindre alkoholmengde til for at barn og unge blir beruset eller fulle enn for voksne. Ut fra undersøkelser vet vi at ungdom som begynner å drikke tidlig, ofte drikker mer enn sine jevnaldrende, også senere i livet. Dette kan medføre fare for skader og sykdom som følge av drikkingen.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut