Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Rus og helse

Hei

Hvordan kan rusmidler påvirke helsa?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 25.01.2018

Hei!

De vanligste tilfellene der rusbruk går ut over helsa, er når rusvirkningen gjør at man kommer opp i situasjoner som kan være farlige eller vanskelige å håndtere.  #metoo-kampanjen har vist at alkohol har vært med i bildet i en god del av tilfellene der noen ha trådt over andres grenser. En av virkningene av ulike rusmidler kan være at man blir mer aggressiv og kranglete og lettere kommer opp i situasjoner der det blir utøvd vold. Man har også større sjans for å havne i alle typer uhell og ulykker, siden rusen gjør at man blir mindre selvkritisk, mer risikovillig, mindre konsentrert og får dårligere kroppsbeherskelse. Det å få i seg for mye av et rusmiddel kan, i verste fall, være dødelig.

Rusmidler påvirker hele kroppen og kan føre til en lang rekke sykdommer, fra psykiske plager til kreft, hjerte- og karsykdommer og infeksjonssykdommer, for å nevne noen. De fleste av disse helseplagene kommer etter mye rusing over lang tid.
Da kan man også utvikle avhengighet, som gjør det vanskelig å slutte å ruse seg, selv om det får mange negative konsekvenser, både for den som ruser seg og for de som står nær denne personen.
Hvis du ønsker å vite mer om hvordan det enkelte rusmiddelet påvirker helsa, anbefaler jeg deg å gå inn på lenkene om alkohol og narkotika fra helsenorge.no. 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no
 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut