Hei!
Jeg spør for noen som ikke ønsker og spørre selv. Han har 8-10 års rusbruk bak seg, og har nå til sommeren vært fri i 2 år. Han har kommet veldig langt, og fått både førerkort og livet på stell.
Han ønsker og jobbe i helsevesenet, da han er en omsorgsperson. Dette er noe han har klart å beholde. Han bryr seg utrolig mye om mennesker, og ønsker og jobbe med dette.
Har han lov til dette? Eventuelt hvor mange år må han være fri?
Venn
Svar fra ungrus.no 19.02.2019
Hei!
Så flott at du vil hjelpe en som er blitt rusfri og som ønsker å arbeide med mennesker!
Først må jeg si at for å jobbe i helsevesenet, må man ha politiattest.
Hvis man har gamle straffesaker knyttet til rus på rullebladet, vil nok arbeidsgiver etterspørre om vedkommende har vært gjennom behandling. Man kan også forvente at arbeidsgiver ønsker at behandleren skal gi en uttalelse om hva slags behandling man har vært gjennom og eventuelt bekrefte rusfrihet og få en vurdering på personlig egnethet for en slik jobb. Jeg har fått opplyst at enkelte arbeidsgivere krever inntil 5 års rusfrihet før de vil ansette mennesker med ruserfaring, men dette varierer nok.
Mange endrer seg veldig mye de første årene etter de er blitt rusfrie. Hvis man jobber med seg selv og sin tilfriskning, vil man kunne få en mer bevisst holdning til sin egen avhengighet og bli mer avklart på hvorfor ting er blitt som de er blitt. Dette er en verdifull prosess å gå gjennom før man går i gang med å hjelpe andre.
For å kvalifisere seg for et arbeid i helsevesenet, er det som regel en fordel å ha en faglig bakgrunn i tillegg til at man har livserfaring som kan brukes i møte med andre mennesker. Det er ulike nivåer man kan få dette på; man kan for eksempel utdanne seg som fagarbeider eller man kan ta utdannelse som sykepleier, vernepleier, sosionom eller lignende. For å ta en slik bachelorgrad, må man ha allmenn studiekompetanse.
I tillegg er det stadig flere kommuner som søker etter personer med erfaringskompetanse. Man kan gjerne være fagarbeider eller ha en bachelorgrad for å søke slike stillinger, men det finnes også kurs for erfaringskonsulenter. Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse driver nettstedet erfaringskompetanse.no. Her finner du blant annet en artikkel om behovet for opplæring av erfaringskonsulenter.
Senter for arbeidslivsforberedelse (ALF), har et program for medarbeidere med brukererfaring og holder også kurs for erfaringskonsulenter i Bergen.
Kanskje noe av dette kan være aktuelt for han du spør for?
Vennlig hilsen
Anne Wivestad
ungrus.no