Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Rusmiddelbruk og økonomisk utenforskap

Hei!

Hvorfor havner rusmisbrukere utenfor samfunnet økonomisk?

Jente 17

Svar fra ungrus.no 01.12.2022

Hei!

Det kan virke som du har fått en skoleoppgave om dette, og det er jo et interessant spørsmål.

Du kan kanskje tenke gjennom selv hva som skjer økonomisk med en person som bruker rusmidler på en skadelig måte?
Jeg kan prøve å gi deg noen tips: Rusmidler er kostbart,og hvis mye av dagen går med til å skaffe penger til rusmidler, er det ikke så lett å holde seg i jobb eller gå på skole. Det kan også bli vanskelig å holde av penger til husleie, mat og annet man trenger for å ha et stabilt og godt liv.
Mange har på ulikt vis opparbeidet seg både privat gjeld og gjeld til banker og utlånsinstitusjoner, uten at de sitter igjen med bolig, bil eller andre ting av verdi. Det gjør det vanskelig å få lån til bolig, og da blir de avhengige av å finne bolig på leiemarkedet, som både kan være dyre og dårlige.

Når noen går gjennom behandling for rusavhengighet, blir ofte gjeld og det å få orden på økonomien et viktig tema. Det å kunne slippe store økonomiske bekymringer er viktig for å få til et godt rehabiliteringsforløp.
Det å ha en forutsigbar inntekt som gjør at en har råd til et godt og trygt sted å bo, få orden på økonomien og å kunne delta i aktiviteter som andre deltar i, kan bidra til at man føler seg inkludert i samfunnet igjen.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut