Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Skader av langvarig alkoholbruk

Hei!

Hvilket organ kan alkohol skade av drikking for lang tid?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 05.02.2019

Hei!

Det er ikke bare ett organ som kan skades av langvarig høyt alkoholforbtuk; risikoen for å få alvorlige sykdommer og skader på organer som hjerne, lever og hjerte øker hvis man drikker mye over tid. 

Helsedirektoratet sier at man allerede ved å drikke ett eller to små glass vin daglig øker risikoen for å få flere kreftformer. Risikoen for høyt blodtrykk, hjerneslag og leversykdom er høyere hvis du drikker tre alkoholenheter, for eksempel 3 små glass vin, hver dag. 
Det å drikke minst fem øl, en hel flaske vin eller 1/4 flaske brennevin ved samme anledning kan øke risikoen for en tidlig død.
Risikoen for å dø tidlig tredobles ved slike inntak flere ganger i uka.
Hvor mye du må drikke for å ta skade av det, varierer fra person til person, men du reduserer sjansen for å utvikle sykdom dersom du drikker med måte eller lar være å drikke. Kilde: helsenorge.no

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut