Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Stoffer som gir helseskader

Hei!

Jeg lurer på om dere kan nevne noen stoffer som kan gi deg helseskader og hva de skadene er?

Hilsen gutt på 11 år

Svar fra ungrus.no 31.01.2018

Hei!

Når du spør om stoffer som kan gi helseskader, så regner jeg med at du mener rusmidler som alkohol og narkotika.
Alle rusmidler kan gi helseskader.
De vanligste tilfellene der rusbruk går ut over helsa, er når rusvirkningen gjør at man kommer opp i situasjoner som kan være farlige eller vanskelige å håndtere. En av virkningene av ulike rusmidler kan være at man blir mer sint og kranglete og lettere kommer opp i situasjoner der noen bruker vold. Man har også større sjans for å bli utsatt for uhell og ulykker. Det skyldes at rusen gjør at man blir mindre selvkritisk, tar større sjanser, blir mindre konsentrert og får dårligere kroppsbeherskelse. Det å få i seg for mye av et rusmiddel kan, i verste fall, være dødelig.

Rusmidler påvirker hele kroppen og kan føre til en lang rekke sykdommer, fra psykiske plager til kreft, hjerte- og karsykdommer og infeksjonssykdommer, for å nevne noen. De fleste av disse helseplagene kommer etter mye rusing over lang tid.
Da kan man også utvikle avhengighet, som gjør det vanskelig å slutte å ruse seg, selv om det får mange negative konsekvenser. Dette kan gå ut over både den som ruser seg og de som står nær denne personen.
Hvis du ønsker å vite mer om hvordan det enkelte rusmiddelet påvirker helsa, anbefaler jeg deg å gå inn på lenkene om alkohol og helse og narkotika fra helsenorge.no. 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut