Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Uheldige virkninger av narkotika

Hei!

Hvilke uheldige virkninger har narkotiske stoffer?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 13.02.2018

Hei!

Bruk av narkotiske stoffer har mange uheldige virkninger.
Når man er ruset, svekkes blant annet konsentrasjonen og kroppsbeherskelsen. I tillegg kan man bli sløv eller aggressiv. Dette øker risikoen for å komme opp i for eksempel ulykker eller voldsepisoder.
Rusen gjør også at man kan bli mindre selvkritisk, og det kan føre til at man sier og gjør ting man ikke ville gjort om man ikke var ruset, og det kan få store konsekvenser, om man er riktig uheldig.
Faren for å dø av overdose er også til stede, både når det gjelder alkohol, GHB, opiater og andre stoffer.
Bruk av narkotika er også belastende for kropp og psyke. Hvis man ruser seg mye, øker faren for å få psykiske plager som depresjon og angst. Bruk av enkelte stoffer øker i tillegg faren for psykose og paranoia.
Faren for å få infeksjoner, kreft, og hjerte- og karsykdommer øker også, litt avhengig av hva man ruser seg på. Hvor mye, hvor ofte og om man inntar stoffet med sprøyte eller ikke, er også faktorer her.
Bruk av rusmidler innebærer også en fare for å utvikle avhengighet. Avhengighet gjør det vanskelig å slutte med rus, selv om man får alvorlige konsekvenser av det. 
Du kan lese også lese Dagfinn Haarr svar ungrus.no om Konsekvenser av narkotikabruk.

Mange trenger hjelp for å klare å slutte å ruse seg, og fastlegen kan henvise til behandling for rusavhengighet. Hvis du vil lese mer om de ulike rusmidlene, kan du gå inn på helsenorge.no.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut