Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Under 18 og full?

Hei!

Hva skjer hvis du er full under 18 år?

Gutt 16

Svar fra ungrus.no 15.01.2019

Hei!

Mange prøver ut alkohol før de fyller 18 år og kan ha en fin opplevelse med det.
En av grunnene til at det er 18 års aldersgrense for salg av alkohol i Norge, er at ungdom ikke er ferdig utviklet og tåler alkohol dårligere enn voksne. Man er ofte mer umoden og naiv, og da kan det skje ting mens man er full som kan få alvorlige konsekvenser som kan være vanskelig å takle.
Ellers virker alkoholrusen likt på ungdom og voksne, selv om man blir fortere full når man ikke er vant med alkohol. Alkoholrusen gjør at man blir mer kritikkløs og risikovillig, balansen og kroppskontrollen blir dårligere og talen kan bli snøvlete. Det er også vanlig å bli trøtt og sløv og kvalm, hvis man blir full. 

Det er forbudt å selge eller gi alkohol til mindreårige, men det er ikke forbudt å drikke alkohol om du er under 18 år. Så hvis du tenker på om det skjer noe hvis det skulle bli oppdaget at en under 18 år er full, så er det i stor grad et forhold mellom ungdommen og de foresatte. Dersom vedkommende må tas hånd om av politi eller helsevesen fordi man ikke er i stand til å ta vare på seg selv, vil vanligvis foreldrene bli kontaktet.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut