Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Ungdom og alkohol

Hei!

Hvor skadelig er alkohol for en ungdom?

Annet 15

Svar fra ungrus.no 05.12.2019

Hei!

Hvor skadelig alkohol er for ungdom, kommer an på mange ting. For det første er ungdomstida veldig lang, og det er stor forskjell på en 13-åring og en 18-åring. Så er det forskjeller fra person til person. Hvor mye en tåler, kan variere fra dag til dag, etter om en har drukket, spist, er uthvilt eller om man er frisk.
Av mange årsaker tåler barn og unge alkohol dårligere enn voksne, en av dem er at hjernen ikke er fullt utviklet.

Det som kan vekke bekymring, er knyttet til at alkolholrus gjør en mindre selvkritisk, noe som innebærer at man kan gjøre ting som en ikke ville gjort når man var edru. Det kan være alt fra ting som man kan bli flau og skamfull over i etterkant, til situasjoner som kan være farlige. Man har mindre livserfaring, og det kan være vanskelig å vurdere situasjoner man kommer opp i. Ikke alle vil en vel, og er man sløvet av rusmidler, blir man ekstra sårbar hvis man møter mennesker som for eksempel vil utnytte en på en eller annen måte.
Alkohol gjør at en blir mer risikovillig og dårligere til å koordinere kroppen. Det øker også risikoen for å utsette seg selv og andre for fare. Drikker man veldig mye på en gang, kan man også få alkoholforgiftning, noe som i verste fall er dødelig.

Å begynne å drikke seg jevnlig beruset når man er tidlig i tenårene, øker sjansen for at man drikker mer enn sine jevnaldrende når man blir voksen. Det kan også øke faren for å få alkoholrelaterte skader senere i livet.

Men det vil alltid være en risiko forbundet med å drikke seg full, enten man er ungdom eller voksen, for i hovedsak virker alkohol nokså likt på alle.

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut