Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

13 år og tatt med øl?

Hei!

Hva skjer om en 13 åring blir ferska med øl?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 30.03.2023

Hei!

I følge Lov om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. (alkoholloven) er det ikke tillatt å skjenke, selge eller utlevere alkoholholdig drikk til noen som er under 18 år (20 år hvis det er brennevin). Den som skjenker, selger eller gir alkoholdig drikke til noen som er under 18 år kan straffes med bøter eller fengsel i inntil 6 måneder. Dette gjelder i prinsippet også hvis foreldre gir alkohol til sine barn.

Loven sier imidlertid ingenting om at det ikke er tillatt for noen under 18 år å drikke alkohol. Du kan altså ikke bli straffet for det.

Men, vi er alle enige om at det ikke er heldig for en 13-åring å drikke alkohol, det er derfor vi har aldersgrenser. Dersom en 13-åring blir tatt for å drikke alkohol bør i hvert fall foreldrene ta en alvorsprat med ungdommen sin. Dersom det gjentar seg, og det er grunn til bekymring rundt alkoholbruken, kan foreldrene eller andre sende en bekymringsmelding til barnevernet. Da kan barnevernet eventuelt sette inn ulike tiltak.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut