Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Barn og ulovlige rusmidler

Hei!

Hva skjer hvis en 14-åring tar de ulovlige rusmidlene?

Jente yngre enn 15 år

Svar fra ungrus.no 10.02.2021

Hei,

Jeg ser at det er mulig å tolke spørsmålet ditt på to måter; den ene handler om mulig straff mens den andre handler om mulige helseskader.

En 14-åring er under den kriminelle lavalder og vil derfor ikke bli straffet på samme måte som eldre dersom de blir tatt for å bruke ulovlige rusmidler. Det som vil skje er at det blir sendt en bekymringsmelding til barneverntjenesten. Utifra om dette handler om et engangstilfelle eller om barnet har brukt rusmidler flere ganger, vil barnevernet enten tilby hjelpetiltak i hjemmet, eller i veldig alvorlige tilfeller plassere barnet i fosterhjem eller institusjon.

Når det gjelder helseskader, er et barn på 14 år ikke ferdig utviklet hverken fysisk eller psykisk. Bruk av rusmidler i ung alder kan forstyrre utviklingen av hjernen og ha en negativ effekt på hukommelse, kognitive evner og  regulering av følelser. Samtidig kan for eksempel røyking av cannabis føre til skader på lungene. Det har også vist seg at det å begynne med rusmidler (også alkohol) i ung alder oftere fører til et problematisk bruk av rusmidler senere i livet. Derfor bør ikke barn begynne med alkohol eller andre rusmidler. 

Med hilsen

Benny Klokkervold

Rådgiver

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut