Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Dødsfall av tobakk- og cannabisbruk

Hei!

Hvor mange døde av cannabis i 2020?
Det dør rundt 6200 nordmenn hvert år av sykdommer forårsaket av egen tobakksrøyking, i tillegg dør rundt 120 av passiv røyking. Er det ikke da rart at cannabis er ulovlig og tobakk lovlig?

Gutt 18+

Svar fra ungrus.no 11.03.2021

Hei!

Det er så langt jeg vet ingen som har dødd der cannabis har vært den direkte årsaken til dødsfallet. Det var imidlertid 275 personer som i 2019 har lidd et narkotikautløst dødsfall, men disse skyldes i all hovedsak andre narkotiske stoffer enn cannabis. Jeg har ikke tall for 2020.

Det vi vet er at langvarig bruk av cannabis kan føre til kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS). Det var i 2019 omtrent 2200 dødsfall hvor KOLS var dødsårsaken, hvor mange av disse som var cannisbisbrukere er det ikke mulig å fastslå. De aller fleste av disse skyldes nok tobakksrøyking.

Tobakk har vært en lovlig vare i Norge i over 100 år. i 1950 årene røykte tre av fire voksne menn. Til å begynne med var man ikke klar over hvor skadelig tobakksrøyking var og så ingen grunn til å forby det. Senere fikk vi blant annet røykeloven som regulerte hvor det er lovlig å røyke. Cannabis ble først allment introdusert sent på 1960-tallet. Stoffet var da allerede tatt inn i FN's narkotikakonvensjon som et stoff som skulle være regulert, i praksis betød det at det var forbudt. Dette forbudet knyttet også norske myndigheter seg til.

Den største grunnen til at flere dør eller blir skadet av tobakksrøyking er at det er langt flere som bruker tobakk enn som bruker cannabis.

Håper dette var et slags svar på spørsmålet ditt.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold

Rådgiver

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut