Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Er alkohol skadelig?

Hei!

Skader egentlig alkohol oss?
Hva skader den?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 31.01.2018

Hei!

Alkohol kan skade oss og det kan skje på ulike måter. De fleste akutte skader av alkohol skjer ved at man blir utsatt for ulykker i beruset tilstand. Vi blir mer ukritiske når vi har drukket alkohol og det, sammen med nedsatt konsentrasjon og balanse, kan fort føre til at en blir utsatt for ulykker. Det er også fare for alkoholforgiftning dersom en får i seg store mengder alkohol over kort tid.

Alkohol er egentlig en kreftfremkallende nervegift, og dersom hjernen er påvirket av alkohol over lang tid, kan den bli skadet. Ungdom i tenårene er spesielt utsatt, siden hjernen er ekstra følsom i de årene den utvikler seg mest.

Langvarig høyt alkoholforbruk vil øke risikoen for utvikling av sykdommer i hjernen og nervesystemet, leversykdommer, betennelse i bukspyttkjertelen, høyt blodtrykk, hjerneslag, enkelte former for kreft, samt hjertearytmier.

Det er ofte diskusjoner om hvor mye alkohol man må drikke før de skadene som er nevnt over oppstår; det er også noen som har hevdet at litt alkohol kan være helsefremmende. Dette er høyst usikkert. Det er derfor viktig at spesielt unge mennesker er forsiktige med bruk av alkohol og helst venter med å begynne å drikke til de er voksne.

Du kan lese mer om alkohol på Folkehelseinstituttets nettsider og om alkohol og helse på helsenorge.no.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold

Rådgiver

Informasjons- og forebyggingsteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut