Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Hvordan er det å være full?

Hei!

Hvordan er det å bli full som tenåring?
Hva skjer med deg da?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 07.02.2018

Hei.

Det nok ikke så veldig anderledes å bli full som tenåring enn det er som voksen. Den største forskjellen ligger nok i at du som tenåring tåler mindre alkohol, og derfor blir fortere full. Graden av beruselse vil variere etter hvor mye man drikker. Mange snakker om en "lykkepromille", det er når du har fått i deg akkurat nok alkohol til at du føler deg avslappet, glad og kanskje litt mer selvsikker. Hvis du drikker litt for mye vil du i stedet kunne bli ustø, trøtt og sløv. Da vil du for eksempel være mer utsatt for fallulykker og lignende. Ved svært høy promille (alkoholkonsentrasjon i blodet) kan pustesenteret lammes og du vil i verste fall dø. Du kan lese mer om alkoholens virkning på kroppen her på helsenorge.no.

En annen ting er at alkohol påvirker hjernen og den er ekstra følsom i ungdomsårene fordi det er da den utvikler seg mest. Dette er en av grunnene til at vi har aldersgrense for alkohol i Norge. Det viser seg også at ungdom som starter med å drikke alkohol i ung alder, i gjennomsnitt vil drikke oftere og mer hver gang enn sine jevnaldrende når de blir voksne.

Vi har tidligere svart på mange spørsmål om alkohol her på ungrus.no, du kan lese flere av dem her.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold

Rådgiver

Informasjons- og forebyggingsteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut