Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Hvorfor er alkohol lovlig i Norge?

Hei!

Kan dere skrive ett lite sammendrag om hvorfor alkohol er lovlig i Norge?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 18.02.2019

Hei!

Bruk av alkohol har lange tradisjoner i Norge og har vært en viktig del av feiringer av høytider og andre begivenheter gjennom tidene. Selv om bruken av alkohol har vært knyttet til hygge, har en selv i vikingtiden vært klar over at alkoholbruk også kan ha uheldige konsekvenser. Derfor har myndighetene tatt i bruk ulike virkemidler som lover og reguleringer for å prøve å begrense bruken av alkohol. Men det har aldri vært aktuelt med et totalforbud mot alkohol. Det var riktignok en periode på 1920-tallet hvor det var forbud mot salg av brennevin men dette forbudet ble opphevet igjen etter få år.

I Folkehelseinstituttets rapport "Rusmidler i Norge" er det en historisk oversikt over reguleringen av produksjon og salg av alkohol. Oversikten finner du på side 66 i rapporten.

I de senere år har bruken av alkohol økt blant befolkningen i Norge, alkohol blir brukt i stadig flere sammenhenger. Likevel er det fremdeles et flertall i befolkningen som ønsker en relativt streng regulering av alkoholsalg.

Håper dette gav deg svar på spørsmålet ditt.

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold
Rådgiver

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut