Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Når kom narkotika til Norge?

Hei!

Når kom narkotika til Norge?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 26.09.2018

Hei!

Det er et interessant spørsmål du stiller, som det er litt vanskelig å svare helt konkret på. Noen narkotiske stoffer som opium, morfin og lignende har vært brukt som medisin allerede på 1800-tallet. Mens et stoff som amfetamin ble opprinnelig fremstilt som legemiddel i 1920. Disse stoffene ble nok allerede da misbrukt som rusmidler, da særlig opium som har en lang historie som rusmiddel i Asia. Kokain er et annet rusmiddel (som også ble prøvd ut som medisin) som ble populært rundt 1900. I Norge var bruken av disse stoffene minimal og det ble ikke ansett som et stort problem, men Stortinget vedtok uansett "Lov om inn- og utførsel av opium" i 1913. Dette var den første loven i Norge som omhandlet narkotika.

Bruken av narkotika var veldig begrenset i årene fram til midten av 1960-tallet. Det første beslaget av cannabis (hasj) skjedde i 1965. Fra det tidspunktet begynte flere og flere unge mennesker å røyke hasj. I tillegg begynte de etterhvert også å prøve ut andre narkotiske stoffer som amfetamin, LSD, heroin osv. Narkotikabruk ble dermed ansett som et problem samfunnet måtte reagere på og tilby hjelp i forhold til.

Du kan finne en historisk oversikt her: Narkotika i Norge

Håper dette ga deg svar på spørsmålet ditt!

Vennlig hilsen

Benny Klokkervold
Rådgiver
Informasjons- og forebyggingsteamet

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut