Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Synlig påvirket?

Hei!

Hvordan ser man at man er påvirket av rusmiddel?

Jente 17

Svar fra ungrus.no 04.05.2018

Hei!

Det er ikke alltid så lett å vurdere om en person er ruset.
Hvis du kjenner personen, kan det være du legger merke til endringer i hvordan personen ser ut og oppfører seg. Rus kan gjøre at man virker mer oppstemt, aktiv, rastløs og pratsom, eller man kan virke mer innadvent, stille, trøtt eller sløv. Noen blir også aggressive og sinte når de er ruset. Det kommer an på hvilket rusmiddel man har inntatt, dagsform osv. 
Noen stoffer gjør pupillene store, og noen gjør dem små. Cannabis kan gjøre at det hvite i øynene blir rødere. Huden kan skifte farge, og man kan bli svett og klam.
Hos en person som ruser seg jevnlig, er det ikke alltid så lett å se om vedkommende er ruset, fordi kroppen er blitt vant med å få i seg stoffet, og rusen blir mer som en "normaltilstand".

Det er viktig å være klar over at endringer i utseende og oppførsel ikke trenger å skyldes påvirkning av rusmidler, men kan komme av andre ting!

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut