Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Utprøving av rus

Hei!

Er det skadelig og prøve narkotika en gang?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 13.03.2019

Hei!

I de fleste tilfeller vil det ikke få alvorlige konsekvenser om man prøver ut narkotika en gang.
Det avhenger av hvilket stoff man prøver og om det er blandet med mye forskjellig. Virkninger kan også variere fra person til person og ut fra dagsformen til den som ruser seg.
Problemet er at vi ikke vet på forhånd hvem som for eksempel er så uheldige å være ekstra disponert for psykoser eller hjerteproblemer der den ene gangen kan få store konsekvenser.

Det som alle som prøver ut narkotika likevel vil oppleve, er å få en rus. Når vi er ruset, blir vi dårligere til å kontrollere bevegelsene våre, vi kan bli mindre selvkritiske og mer aggressive. Dette gjør at vi kan komme opp i situasjoner som er vanskelige å håndtere, som ulykker, vold og overgrep. Dette kan prege resten av livet, om man er riktig uheldig.
I tillegg, kan det være fare for å dø av en overdose dersom man får i seg for mye av et stoff første gang man prøver det. Dette gjelder spesielt for opiater som heroin og lignende.

Til slutt vil jeg si at rus kan oppleves så godt at man får lyst å prøve igjen.
Noen prøver ut narkotika i en periode og klarer å slutte på egen hånd. Noen bruker narkotika av og til og klarer likevel å fungere i hverdagen.
Men noen får problemer med å holde kontrollen på rusbruken og blir avhengige. Da er det vanskelig å nå de ønskene og drømmene man har for livet sitt. Rusbruken har en tendens til å ta over og vil da prege forholdet til de nærmeste og gi dårligere fysisk og psykisk helse. Hvis man ikke klarer å holde på en jobb og bruker det meste av pengene på rusmidler, vil det gi en dårlig økonomi og dermed blir boligsituasjonen også ofte veldig vanskelig.
Dette er bare noen av de negative konsekvensene en avhengighet kan gi, men også her vet vi ikke hvem av dem som prøver ut narkotika for første gang som vil få problemer med rus på sikt. 

Vennlig hilsen

Anne Wivestad

ungrus.no

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut