Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

ADHD og snus

Hei!

Jeg har ADHD og snuser. Jeg lurer på om det er noe jeg burde hvite om dette.

Er det dårlig for meg som har ADHD?

Jente 16

Svar fra ungrus.no 13.05.2020

Hei jente, 16!

Når man snuser, kan man faktisk få i seg mer nikotin enn ved vanlig røyking. Nikotin har jo mange effekter på både blodtrykk, puls og på hjernen. Niktoin virker sentralstimulerende, selv om mange som bruker snus og røyk opplever at det kan virke beroligende. Grunnen til det, er at man lett blir avhengig av nikotin, og da kommer abstinensene når man ikke får i seg nok nikotin. Abstinenser gir mye uro og til og med angst, og da vil det virke beroligende når man igjen får i seg nikotin. Det vi ellers vet, er at nikotin virker negativt inn på nattesøvnen, og det er også vist at nikotinbrukere gjennomsnittlig er noe mer deprimert enn andre. 

Du forteller at du har ADHD. En slik tilstand kan jo arte seg på mange forskjellige måter, så det er vanskelig å si om nikotin påvirker den på noen spesiell måte. Dersom det skulle være noen effekt, vil det vel helst være negativt (altså uro og eventuelt angst og dårlig nattesøvn). Den beste måten å finne ut dette på, er å slutte å snuse i tre måneder og kjenne etter om du merker noen forskjell. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut