Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Alder og risiko for å bli avhengig

Hei!

Blir unge mennesker lettere avhengig av rus, i så fall hvorfor?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 10.06.2020

Kjære jente, 13.

Dette er et viktig spørsmål, og det korte svaret er "ja".
Det er mange grunner til at unge mennesker blir lettere avhengige. Den ene grunnen er at hjernen til unge mennesker er i en voldsom utvikling nettopp i ungdomsårene, og den er ekstra følsom for rusmidler. Hjernen mangler også de reguleringsmekanismene som først kommer etter at man er blitt over 20 år, og dermed vil man ikke kunne vurdere risiko på en god måte. Den andre grunnen kaller jeg "læringseffekten". Hjernen til unge mennesker er i en fase der den er ekstra "læringsvillig". Tenk bare på alt man skal lære seg av både oppførsel og skolefag! Dersom man bruker rusmidler i så ung alder, vil også hjernen lære seg en atferd som kan være risikabel når det gjelder bruk av rusmidler. 

Så et samlet svar på spørsmålet ditt: Vi forsøker så godt vi kan å få unge mennesker med å vente med å bruke de lovlige rusmidlene (nikotin og alkohol) og hindre dem i å bruke de ulovlige rusmidlene. Og en av grunnene er nettopp at det kan utvikle seg alvorlig avhengighet når man utsetter seg for slike stoffer i ung alder. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut