Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Avhengighetsstoff?

Hei!

Hvilket stoff gjør at man blir avhengig?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 31.05.2016

Kjære gutt, 13!

Det var et veldig bra spørsmål som er ganske lett å svare på: Alle rusmidler og mange andre ting kan gjøre at du blir avhengig. Det å være avhengig betyr at kroppen din "krever" at du stadig fyller på med det stoffet du er avhengig av, og at du får ubehag (abstinenser) dersom kroppen ikke får tilført dette. 

Noe ikke alle er klar over, er at nikotin er et av de stoffene man lettest kan bli avhengig av. Det kan gå veldig raskt fra man begynner å snuse eller røyke til man er avhengig.

Det er ikke alle mennesker som blir avhengige, selv om de bruker rusmidler over lang tid og i store doser. Arvestoffet i kroppen forklarer noe av dette og noe kan forklares med det miljøet man lever i.
Det er umulig å si på forhånd hvem som lett blir avhengige og hvem som er heldige og slipper unna. 

Hvis vi skal prøve å sette opp en liste over de vanligste rusmidlene og hvor lett man kan bli avhengig, kan vi dele dem i tre grupper. 
- Den gruppen som man lettest blir avhengig av, er nikotin, kokain og amfetamin. 
- Den neste gruppen, der litt færre blir avhengige dersom de bruker stoffene, er det vi kaller opioidier. Her hører heroin, morfin, metadon og Subutex med. Alkohol hører også med i den gruppen.
- Den siste gruppen, der enda litt færre blir avhengige, består av beroligende tabletter og cannabis (hasj og marihuana). Men hasjen og marihuanaen er blitt mye sterkere de siste årene, så de nærmer seg raskt gruppen ovenfor. 

Vi må ikke glemme at det er mange andre ting som kan gi avhengighet. Mennesker er avhengige av forskjellige spill, både pengespill og dataspill. Man kan bli avhengig av sex, av trening og andre ting.
Og det kan være plagsomt og vanskelig å komme ut av slike avhengigheter, det er ikke bare kjemiske stoffer og rusmidler som gir abstinenser. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr.

lege,
spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut