Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Bekymret for 13-åring som drikker og røyker

Hei!

Jeg er ei jente på 13 år. Kompisen min, som også er 13 år, er fra Litauen og flyttet hit i fjor. I jula sendte han bilder av at han drakk øl og røyka til noen av vennene mine. De sa at det var vanlig å begynne å røyke og drikke alkohol når man var 10 år. Jeg tror ikke det stemmer og jeg er veldig redd for helsa til kompisen min!

Hva skal jeg gjøre? Skal jeg si ifra til en voksen?

Hilsen en veldig bekymra venn.

Svar fra ungrus.no 02.01.2018

Kjære jente, 13!

Jeg synes det er så flott at du bryr deg om kompisen din, og det er god grunn til å bekymre seg. Både tobakk og alkohol er ekstra skadelig for dere som er i tenårene. Hele kroppen kan ta skade, men vi er mest bekymret for hjernen. Denne utvikler seg i stor fart gjennom puberteten, og den er da ekstra sårbar for giftstoffer som jo både alkohol og tobakk er. Det er fullstendig feil at mange begynner med alkohol eller tobakk når de er på din alder, i hvert fall i Norge. For det første er det jo nesten ingen ungdommer som røyker i det hele tatt. For det andre viser de siste undersøkelsene at det er lavere bruk av alkohol blant ungdom nå enn for få år siden. Det normale i Norge er at man ikke verken røyker eller drikker alkohol når man er så ung som du og din kompis. I andre land er det kanskje annerledes, men kroppen tar like mye skade for det. 

Du bør snakke med vennen din, og også fortelle dette til voksne som du stoler på. Tenk på at han kan få skader som ikke kan repareres senere, og at hver dag teller i den alderen dere er i!

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut