Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Blackouts av moderat drikking

Hei!

Jeg er student i en stor by og kommer fra et miljø hvor det er mye festing, men ikke nødvendigvis hardfylla.
Jeg begynte å drikke da jeg var ca. 17 år, jevnlig i helgene, slik man begynner med i min krets fra 10.klassse/videregående med perioder med mer eller mindre festing. Jeg er liten av vekst og har aldri vært veldig hard på flaska, men det pleier å gå mellom 4-6 øl. 
Har slitt med at jeg ikke alltid husker alt av kvelden, men kommer ofte på ting når jeg prater med venner om det dagen etter. Om dette bare er noe jeg konstruerer, eller faktisk husker, vet jeg ikke. Poenget er at jeg nå som 24 år de siste årene har ekstremt mye mer blackouts enn tidligere. Dette er snakk om flere timer av kvelden som er helt svart, også på kvelder der jeg kun drikker 4 enheter. Prøver å spise godt, være uthvilt og ikke drikke for fort, men helt uavhengig av hvor godt "forberedt" jeg er så blir det helt svart. Er dette normalt? er det noe jeg kan gjøre? Vil jo fortsatt være med på moroa. Har jeg permanent skadet hjernen min?

Jente 24

(Spørsmålet er noe moderert av red.)

Svar fra ungrus.no 05.05.2022

Kjære jente, 24! 

Det var et alvorlig problem du spør om, altså om alkohol i selv nokså moderate doser kan gi deg blackout. Og svaret er nok dessverre at det kan det. Alkohol i enhver dose vil svekke hukommelsen og andre hjernefunksjoner. Det er individuelt hvor mye man tåler. Først og fremst er det alderen som spiller inn, eldre mennesker tåler mindre enn yngre. Normalt får man blackout når promillen øker raskt, men det er særlig brennevin som gir den effekten, og promillen er normalt ganske høy hos de som får blackout. 

Du spør om hjernen din kan være permanent skadet. Det kan jeg selvsagt ikke svare på, men det er faktisk en viss sannsynlighet for at det kan være noe galt, siden du er såpass ung og opplever slike symptomer med en ganske lav promille. Jeg vil anbefale deg å holde deg helt unna alkohol i en periode framover. Uansett anbefaler jeg at du kontakter lege for å få en sjekk. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut