Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Dødsfall som følge av narkotikabruk

Hei!

Hvor mange dør av narkotika i året?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 12.12.2017

Kjære jente, 12 år!

Det er veldig vanskelig å si hvor mange som egentlig dør av narkotika hvert år, fordi det er så mange måter å dø på når du bruker mye narkotika. Det er noe over 200 som dør av overdoser hvert år, altså der de tar for mye av et stoff og for eksempel slutter å puste. Men så er det mange som dør av ulykker, og noen får kreft på grunn av narkotikamisbruk. Ganske mange begår selvmord også. Dessuten dør mange av lungesykdommer (kols og kreft) og hjertesykdommer mye tidligere enn de som ikke bruker narkotika. De aller fleste som bruker narkotika, røyker også sigaretter. Vi vet at omtrent 5000 mennesker i året dør for tidlig på grunn av røyking, og det er nok noen rusmisbrukere blant dem også . 

Det er ingen oversikt over de som ikke dør av overdoser. Men jeg har vært doktor for mange med et alvorlig rusmisbruk, og blant mine pasienter var det slik at det var omtrent fire ganger så mange som døde av andre årsaker enn overdoser. Så vi kan nok trygt gange de 200 med minst fire, kanskje mer. Det er beregnet at mennesker med alvorlige rusproblemer lever 20-30 år kortere enn resten av befolkningen. Så rusmisbruk kan være dødelig på mange forskjellige måter. 

 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut