Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Endringer i hjernen ved avhengighet

Hei!

Hva skjer inni hjernen din når du bli avhengig?

Jente, yngre enn 12 år

Svar fra ungrus.no 12.02.2018

Kjære jente, yngre enn 12 år!

Det var et stort spørsmål å svare på med noen få linjer. Det skjer nemlig mange forskjellige ting i hjernen når man blir avhengig. Til og med genene (arvestoffet) kan bli litt forandret når man blir avhengig. Man kan bli avhengig av både narkotiske stoffer, alkohol, nikotin og kaffe, men også av spill, mat, sex og trening. Noe er ganske likt for alle disse "avhengighetene". Først og fremst blir hjernen endret slik at man får abstinenser. Det betyr må ha mer av det stoffet (eller spillet, treningen og lignende) som man er blitt avhengig av. Når man er abstinent, har man det skikkelig utrivelig: Man kan svette, få hjertebank, hodepine, føle seg nedfor. Får man seg en ny dose, blir livet lett å leve igjen. Etter hvert lærer hjernen seg et mønster der rusen og avhengigheten kan fylle mesteparten av livet. Det går ut over både jobb, skole og familien. 

Når hjernen er blitt forandret på denne måten, kan det ta lang tid før den blir normal igjen etter at man har sluttet å ruse seg. Det er spesielle områder i hjernen som er blitt ødelagt av rusen som må repareres.
Det går lang tid før denne reparasjonen er fullført, kanskje blir man aldri helt som før. Dessuten må man lære seg å leve et vanlig liv, og det kan også ta lang tid.
Derfor er det så viktig å støtte de som er på vei ut av et rusmisbruk og ikke straffe dem eller se ned på dem dersom de får tilbakefall (eller "sprekk" som mange kaller det).
De har en veldig tøff vei å gå når både hjernen må reparere seg selv og de kanskje må lære seg å leve et helt annerledes liv enn det de har lært seg fra før. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut