Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Ettervirkninger av rusbruk på kroppen

Hei

Hva skjer med kroppen når man er ferdig med rusen?

Jente 12

Svar fra ungrus.no 23.09.2019

Kjære jente, 12!

Spørsmålet ditt er veldig spennende, men også vanskelig å svare på.
For det første er jeg litt usikker på om du mener hvordan det går med kroppen etter at man har vært for eksempel beruset på alkohol, påvirket av hasj eller lignende. I så fall er svaret nokså enkelt: Kroppen reparerer seg selv veldig bra, slik at den blir omtrent slik den var før man ruset seg. 

Men dersom du mener hvordan det går når man for eksempel har misbrukt rusmidler i lengre tid, er det vanskeligere å gi deg et tydelig og klart svar. Det er så mange rusmidler, og det er så mye galt de kan gjøre med kroppen. Her er noen eksempler på hva som kan hende med kroppen, men husk at alle er forskjellige, og dermed kan rusmidlene virke forskjellig på oss. Noen kan bli skadet mens andre ikke blir skadet i det hele tatt. Vi vet ikke på forhånd hvem som er mest utsatt for skade.

1. Etter at man har drukket alkohol i mange år, vil gjerne både leveren, hjernen og lungene ha blitt skadet på forskjellig vis. Andre organer, som tarmene og kjønnsorganene kan også ta skade. 

2. Etter at man har brukt hasj i mange år, vil lungene ofte ta skade, og hjernen blir også skadet. Hjernen er særlig utsatt for skade hvis man begynner med hasj når man er i tenårene. 

3. Amfetamin og kokain og ecstacy og andre kan virke skadelig på forskjellige måter. Noen får små blodpropper i hjernen, andre får høyt blodtrykk og kan få hjertesykdommer. 

Nesten alle som har et rusproblem, bruker også nikotin i form av sigaretter, og da kommer de skadene som nikotinen gir, på toppen av det jeg har skrevet om ovenfor. 
Og vi vet at rusmisbrukere har høy risiko for de vanlige livsstilssykdommene som høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og hjertesvikt sukkersyke, diabetes type 2 og flere kreftformer, samt lungelidelser som kols.

Håper det var et svar på noe av det du lurte på!
 

Hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut