Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Ettervirkninger etter hasjbruk

Hei!

Jeg har røyket hasj daglig i nesten tre år og har nesten aldri hatt pause. Innimellom pleide jeg også å drikke alkohol (sprit) og røyke etter det, og nå som jeg kuttet ut alt av rusmidler, unntatt bare snus som jeg tar det innimellom, føler jeg meg annerledes, at jeg ikke er meg selv, de først dagene følte jeg meg fin, selv om jeg ikke var i form, men nå føler jeg meg dårligere og jeg har ikke røyket på litt over en måned, De første to ukene var det verst og jeg følt mye depresjon, irritasjon, kvalm, får ikke spise, dårlig søvn, nedstemthet, hjertebank,angst, og for to dager siden prøvde jeg å trekker igjen en joint med venner og trodde at det skulle hjelpe,  men jeg ble bare dårligere, men nå har jeg bestemt å aldri røyke igjen, men fortsatt føler jeg meg rar og er ikke så sosial med andre mennesker.

Gutt 18

Svar fra ungrus.no 11.05.2022

Kjære gutt, 18!

Det du beskriver, er nesten som en "lærebok" i cannabiseffekter. Vi i Kristiansand har drevet med hasjavvenning i mange år. Mange av våre brukere forteller om slike plager som du rapporter.

Årsaken til at du føler dette slik, er at cannabisen har forandret viktige områder i hjernen og kroppen din, og det tar tid før disse blir normale igjen. 

Kroppen vår har et omfattende eget system som kalles det endocannabinoide system. Du kan lese mer om dette på nettet. Kroppen er full av mottakssteder (reseptorer) for de cannabisstoffene kroppen produserer selv. Disse stoffene er svært sentrale i kroppens regulering av de fleste kroppsfunksjoner, og hensikten er å opprettholde balanse i både vekt, temperatur, søvn, stoffskifte og mye, mye annet. 

I hjernen er det spesielt mange slike reseptorer. Disse regulerer søvn, humør, hukommelse, konsentrasjon og det vi kaller det automatiske (autonome)  nervesystemet. Dette nervesystemet regulerer igjen for eksempel hjerterytme, blodtrykk, svetting, fordøyelse og blodsirkulasjonen.

I tillegg til alt dette, vil mange som har brukt mye cannabis oppleve abstinenser, slik man kan få etter å ha sluttet med andre rusmidler som heroin, amfetamin, kokain og faktisk også nikotin. Disse abstinensene ligner også på det du opplever.

Når man, som du, har brukt cannabis daglig i så lang tid som tre år, er hele dette fininnstilte systemet delvis satt ut av spill. Det kan forklare alle de plagene som du nå opplever. Erfaringen vår fra hasjavvenning Kristiansand er at det er verst de første tre månedene etter at du har sluttet, og så blir plagene gradvis mindre. Men det kan ta flere måneder før systemet ditt er helt normalisert. Abstinensene er gjerne over etter noen få uker, men normaliseringen av det endocannabinoide systemet tar lengre tid. 

Det er individuelt hvor lenge plagene varer etter at man slutter med cannabis, men det er stor sannsynlighet for at plagene dine går over i løpet av et halvt års tid. Hold ut!

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut