Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Ettervirkninger etter kokainbruk

Hei!

Jeg har vært nå rusfri i 3 uker etter å ha vært på kokain i nesten 1år (mye kokainbruk i det året).
Nå som jeg har stoppet, har jeg opplevd at jeg har slitt mye med hodepiner og angst og av og til plutselig bare føler meg sliten og deprimert, og jeg føler meg dummere.

Er dette noe normalt, evt hvor lang tid tar det før bivirkningene går vekk?

Mann 20

Svar fra ungrus.no 01.02.2023

Hei mann, 20!

Du forteller at du føler deg nedfor på mange måter etter at du har sluttet med et høyt forbruk av kokain. Dette spørsmålet tror jeg mange brukere av sentralstimulerende midler kunne stille. Det korte svaret er at dette er en direkte følge av kokainbruken din, men at du nok vil bli gradvis bedre i løpet av de neste ukene. Om du kommer til å føle deg helt "normal" senere, er det umulig å svare på. 

Det litt lengre svaret er at kokain og andre sentralstimulerende midler tømmer hjernen for de lykkestoffene den har liggende på lager. Disse stoffene kalles dopamin og serotonin. Til vanlig har vi balanse i dette regnskapet: Når vi blir stimulert av for eksempel sex, mat og drikke, fysisk aktivitet eller kontakt med "flokken" vår, slippes disse stoffene ut i kontrollerte mengder. De gir lykkefølelse, og så blir de resirkulert, hjernen kan bruke dem om igjen. Og nyproduksjonen av lykkestoffer er i en nøye avstemt balanse med forbruket og hvor mye som er resirkulert.

Lykkestoffene har også mange andre effekter enn å gi lykkefølelse, de stimulerer immunsystemet og "smører" deler av hjernen som har med humørregulering og læring å gjøre. 

Kokain er en usedvanlig effektiv "portåpner" av lykkestofflageret. Det er grunnen til de intense følelsene man kan få når man bruker kokain. Men dersom man gjentar bruken for ofte, tapper man lagrene, og lykkestoffene blir ikke resirkulert, de forsvinner ut. Hjernen reagerer med å produsere mer og mer lykkestoff, men til slutt er produksjonskapasiteten sprengt. Da hjelper det ikke å pøse på med mer kokain. 

Det du merker, er du mangler lykkestoffer i hjernen, og dessuten er produksjonskapasiteten slått ut av overbelastningen som kokainbruken har gitt. Heldigvis har hjernen en enestående evne til å reparere seg selv. Dersom du holder deg helt unna kokain og andre sentralstimulerende midler, vil du litt etter hvert merke at ting ordner seg, og at du igjen får et lykkesystem som er i balanse. Det er umulig å si hvor raskt det kan gå, her er det store forskjeller mellom ulike mennesker. 

Hold ut!

Hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut