Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Frykt for leverskade

Hei!

For 3 dager siden så var jeg på en liten fest med noen av kompisene mine, jeg drakk 3 shots med 20%, og litt mer sprit, så jeg ble ganske full. I tillegg til dette så hadde jeg mensen så jeg hadde vondt i ryggen som jeg pleier, så jeg var ganske dum. På den kvelden så tok jeg 2 paracet 500g, men jeg drakk mye vann. Jeg lurer på hvor store sjangsene er for at jeg har leverskade i så fall, fordi jeg har veldig angst for dette. I klasserommet for 2 dager siden fikk jeg plutselig ganske vanskelig med å puste, og nå, 3 dager etter festen, så kjenner jeg smerter på høgre siden rett under lungen, litt på venstre også, og jeg er veldig redd for at det kan vere leverskade, hva tror dere? (tok 2 paracet på 1 time)

Jente 17

Svar fra ungrus.no 11.09.2020

Kjære Jente, 17!

Det høres ut som kroppen din har fått en skikkelig medfart, og jeg håper du steller litt penere med den framover. Men leveren har det nok bra. Dersom du hadde tatt blodprøver rett etter festen, ville man kunne se at leverprøvene  var i ulage, men de normaliserer seg fort. Man kjenner ingen smerte ved leverskade, det kan stort sett bare ses på blodprøver. Alvorlig leverskade etter langvarig alkoholoverforbruk ser man på ultralyd, dette kalles fettlever og til slutt skrumplever, og det gjelder selvsagt ikke deg!

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Lege
Spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisin

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut