Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Full uten å bli fyllesyk

Hei!

Jeg drakk meg full på gin for ca 1 uke sia, og ble ikke fyllesyk første eller andre dag. Jeg drakk nesten en halv 70 cl flaske 41% gin, kjøpt i Sverige. Jeg vet at jeg var full, ikke veldig, men litt mer enn brisen. Også har jeg drukket alkohol før, 60% brennevin. Ble også litt mer en brisen da, men fortsatt ikke noe fyllesyke. Hvorfor?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 20.09.2022

Kjære jente, 14!

Du spør om hvorfor du ikke blir fyllesyk etter at du har drukket sprit. Svaret er at det er store forskjeller fra menneske til menneske på hvordan kroppen reagerer på alkohol. Du er nok "laget" slik. Men det betyr ikke at kroppen din tåler alkohol bedre enn de menneskene som opplever fyllesyke. Spørsmålet blir da om det er bra eller skummelt at du ikke blir fyllesyk. Jeg tenker at det er mer skummelt enn bra. Fyllesyke er kroppens måte å advare oss på. Alkohol er egentlig en gift som kan ta livet av oss. Det at du ikke blir dårlig, betyr ikke at alkoholen ikke kan skade kroppen og hjernen din. 

Jeg ble ganske engstelig da jeg leste at du allerede i din alder har drukket sprit flere ganger. I din alder er hjernen i stor utvikling. Alkohol er en sterk nervegift, og det skal ikke så veldig mye alkohol til før hjernen blir hemmet i sin utvikling. Og det er ikke alltid mulig for hjernen å reparere senere de skader som oppstår i din alder. Sprit er den farligste formen for alkohol, siden den kan gi høy promille veldig raskt, og da kan hjernen ta skade. Dessuten kan man få alvorlig alkoholforgiftning som i sjeldne tilfeller kan gjøre at man dør. 

Det er18-årsgrense for kjøp av alkohol i Norge, og det er god grunn til dette. For å ta best mulig vare på hjernen din, vil jeg anbefale deg å vente med å bruke alkohol til den er ferdig utviklet, altså til du blir atten år eller eldre. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut