Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Fysisk og psykisk avhengighet

Hei!

Hva er forskjellen på fysisk og psykisk avhengighet?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 03.11.2017

Kjære jente, 14!

Det spørsmålet er veldig interessant og ikke så enkelt å svare på fordi de to typene avhengighet i stor grad går over i hverandre. Vi tenker at fysisk avhengig er du når du får abstinenser og sterk rustrang når du ikke tilfører kroppen det stoffet du er avhengig av. Typisk er heroinmisbrukeren som må ha sitt heroin hver dag for å føle seg frisk. Årsaken er at belønningssenteret i  hjernen har tilpasset seg tilførselen av heroin ved å omdanne nervecellene. Abstinens er veldig plagsomt, med svetting, hjertebank, depresjon og mange andre symptomer, og det er ikke rart at man da gjør nesten hva man kan for å få tak i det stoffet som lindrer. 

Psykisk avhengighet arter seg slik at du har veldig lyst på stoffet, men dersom du ikke får tak i stoff, reagerer ikke kroppen med abstinenser. Men så enkelt er det ikke: Også psykisk avhengighet blir i stor grad styrt av kjemiske stoffer som lages i belønningssenteret i hjernen. Dermed blir det egentlig et kunstig skille mellom fysisk og psykisk avhengighet. Når rusavhengige forsøker å komme ut av sitt misbruk, må begge typene avhengighet behandles.
Det er stort sett ganske enkelt å behandle abstinenser, men det kan ta mange år å lære seg å takle alle de uheldige mønstrene som man har lært seg mens man ruset seg. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut