Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Hjelp til å slutte med Oxycontin?

Hei!

Jeg har over lang tid blitt medisinert med Oxycontin for smertelindring og ønsker litt backing til å seponere, også for å bli kvitt denne uvanen helt. Har googlet litt (liker dårlig å gjøre det med dette temaet), men jeg finner lite informasjon om mulighetene for å få hjelp. Jeg ser på meg selv som et forholdsvis oppegående menneske og det siste jeg ønsker er et stempel i passet og bli umyndiggjort for evig og alltid.
Det er kanskje mye å be om, men jeg trenger litt hjelp til å bli ferdig med dette. Forslag mottas med stor takk! 

Mann 44

Svar fra ungrus.no 23.05.2022

Hei unge mann, 44!

Jeg har som tidligere fastlege for mange smertepasienter og andre opioidbrukere mye erfaring med å gi råd om hvorledes de kan trappe seg ut av fast bruk av disse stoffene, slik som morfin (Dolcontin), metadon, Subutex eller som i ditt tilfelle, oxycontin.

Først en lignelse som kanskje beskriver hvordan jeg mener man bør gå fram: Det er riktig å vasse langsomt ut i det kalde vannet, ikke stupe uti.

1. Jeg anbefaler å ikke bråseponere. Det er mange sentre og reseptorer i hjernen som er blitt endret av langvarig bruk av opioider, og disse må få en sjanse til å repareres. Det skjer best ved en svært gradvis nedtrapping som du selv styrer. Det viser seg at nedtrappingen ofte går bedre når pasienten selv styrer den, fordi man da "eier" sin egen behandling, og den enkelte kjenner sin kropp (og hjerne) best. 

2. Hovedprinsippet er å gå langsomt ned i dose, men beholde det antallet tabletter du har brukt, altså bruke svakere og svakere tabletter etter hvert. Du er "heldig" som bruker Oxycontin, siden den finnes i mange doser fra 5 mg opp til 120 mg.  "Kicket" man kan få når man tar sin tablett, er for mange sterkt, og det er best å vente med å gjøre noe med det til slutten av nedtrappingen. Jeg vil anbefale at du bruker alle styrker av Oxycontin i din nedtrapping. Da gir du reseptorene en sjanse til å normaliseres gradvis. Du må være forberedt på noe ubehag (abstinenser) hver gang du reduserer dosen, men det pleier å gå fort over dersom du tar deg god tid. Det finnes også medikamenter som motvirker abstinensplager, spør eventuelt din lege om dette dersom du merker at abstinensene blir for plagsomme. 

3. Et annet viktig prinsipp er aldri å øke dosen igjen. Derfor er det viktig å være helt trygg på at du er klar for neste trinn i "nedtrappings-trappen". Ikke vær utålmodig, husk du gjør denne innsatsen for resten av ditt liv! Du skal selv bestemme akkurat når du er moden til å ta neste trinn. 

4. Min erfaring er at mange opplever det som veldig tøft å ta sin siste tablett, altså at de blir stående på en svært lav dose veldig lenge på slutten av nedtrappingen. Kanskje er det "kicket" ved å ta tablettene som slår inn, og ikke den kjemiske avhengigheten. Det viktigste er å være klar over at du kan komme opp i en slik situasjon. Heldigvis er det mange som greit klarer å trappe seg helt ut av slike lave doser. 

5. Du må være svært oppmerksom dersom du senere i livet skulle ha behov for smertelindring med opioider, for eksempel i forbindelse med operasjoner eller akutte skader. Prøv alle alternative behandlingsmetoder før du aksepterer opioider, faren for tilbakefall til fast bruk er mye større hos deg enn hos andre som ikke har brukt opioider fast. 

Dersom du synes at mine råd kan passe for deg, anbefaler jeg at du tar en utskrift av rådene og diskuterer dem med den legen som skriver ut Oxycontin til deg, slik at dere kan få et godt samarbeid. Nedtrapping er alltid tøft, og det er viktig å ha god ryggdekning fra legen. Skaff deg en heiagjeng. Og: Det er ikke noe nederlag om opplegget ikke går helt på skinner. Det viktigste er at du ikke mister målet av syne!

Lykke til!

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut