Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Røyk og snus

Hva er farlig med snus?

Hei!

Hva er egentlig farlig med snus?

Jente, yngre enn 12 år

Svar fra ungrus.no 12.06.2018

Kjære jente, yngre enn 12 år!

Snus er tobakk som man putter i munnen. Snus er mindre farlig enn tobakk som man røyker, men snus er ikke helt ufarlig. Forskere har funnet ut at snus kan skade slimhinnen i munnen og svelget og gi kreft i munnen og spiserøret. På samme måte som ved røyking av tobakk, kan snus skade babyen i magen til mor. Noen babyer vil veie for lite når de blir født, og det er også større sjanse for at babyen dør i mors liv. Snus kan også være med på å gi kreft i bukspyttkjertelen. Mye mye tyder på at snus også kan være med på å gi sykdommer i hjerte og karsystemet, blant annet høyt blodtrykk, hjerneslag og hjerteinfarkt. Hvor farlig dette er, kommer an på hvor mye man bruker og hvor mange år man bruker snus.

Snus inneholder nikotin. Nikotin, ved siden av amfetamin og kokain, er ett av de stoffene man lettest kan bli avhengig av. Det er minst like lett å bli nikotinavhengig av å snuse som av å røyke tobakk. Mange forteller at det er vanskelig å slutte med snus når de først er blitt avhengige. Man kan bli avhengig bare etter få uker. De fleste som bruker snus, har ikke tenkt så nøye over at de kan bli avhengige. Jeg undrer meg over det, siden det er mye idrettsungdom og annen flott ungdom som bruker snus. Jeg kan forstå at unge mennesker ikke er så engstelige for kreft og hjerteinfarkt som kanskje kommer om noen år, men det er ikke greit å være avhengig av nikotin!

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut