Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Blir man normal om man slutter med rus?

Hei!

Kan noen bli helt normale igjen hvis man slutter?
Blir man påvirket med en liten dose?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 07.12.2017

Kjære jente, 13!

Det er et veldig viktig spørsmål, men det er litt vanskelig å svare helt riktig. Det er jo mange forskjellige rusmidler, og vi reagerer forskjellig på de ulike stoffene. Men her er et forsøk på et svar: 

Ja, man kan bli helt normal dersom man slutter å ruse seg. Det kommer likevel an på hvor ung man var da man startet med rusmidler og hvor lenge man har brukt det. Hvor mye man har brukt, vil selvsagt også ha betydning.
Men det er slett ikke alltid det går så bra. For eksempel vet vi nå at hjernen kan bli skadet for resten av livet dersom man begynner å bruke mye hasj eller marihuana når man er på din alder eller litt eldre, og det samme gjelder med alkohol. Så spesielt dersom man begynner å ruse seg i ung alder, kan det hende at man aldri blir helt normal igjen. 

Ja, man blir påvirket, til og med av en liten dose av alle rusmidler. Vi har jo strenge regler for hvor lite alkohol du kan ha i blodet for å kjøre bil, og det er nettopp fordi man blir dårligere til å kjøre, selv når man bare har drukket et par glass øl eller vin. Myndighetene har regnet ut hvor mye av de narkotiske stoffene man kan ta for at det tilsvarer 0,2 promille, som er alkoholgrensen for å kjøre. Og det er veldig lite! Men det er jo selvsagt slik at dersom man tar en større dose, blir man mer påvirket. Det gjelder alle rusmidlene. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut