Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Hvor farlig er litt mye hasjrøyking?

Hei!

Jeg lurer på hvis man røyker hasj litt mye, er det farlig for pusten din og hjernen din?

Jente 13

Svar fra ungrus.no 17.01.2023

Kjære jente, 13!

Dette var et skikkelig spennende spørsmål. Du lurer altså på om hjernen og lungene tar skade dersom du røyker hasj litt mye. Nå er jeg i tvil om hva du mener med "litt mye". Jeg skal forsøke å svare på spørsmålet ditt slik jeg tenker at det er ment. Og hovedsvaret er at lunger og hjerne kan ta skade, og at skaden blir større jo lengre du røyker, jo mer du røyker og jo yngre du er når du starter å røyke hasj. 

Lungene kan ta skade av røyking av både sigaretter, hasj og marihuana (cannabisrøykere). Det har lenge vært usikkert hva som var mest skadelig. Nå er det kommet en undersøkelse der forskerne tok CT-bilder av lungene til hundrevis av cannabisrøykere, sigarettrøykere og mennesker som ikke røykte i det hele tatt. De så etter noe vi kaller emfysemforandringer. Det betyr at de små lungeblærene begynner å bli stive og dårligere til å ta opp surstoff fra lufta vi puster inn. Det de fant, var overraskende og ganske skummelt: Cannabisrøykerne fikk i gjennomsnitt emfysemforandringer i mye yngre alder enn sigarettrøykerne. Og forandringene kan gå videre til kols og til slutt lunge- og hjertesvikt hos noen mennesker. De som hadde fått slike forandringer påvist på CT, merket ingenting selv. Skadene skal være ganske store før det går ut over pust og kondisjon, og da er det for sent for kroppen å reparere dem. Dersom man slutter å røyke, vil utviklingen av skadene bremse opp. Men de skadene som er skjedd, kan ikke repareres. 

Hjernen kan også ta skade, spesielt dersom man begynner å bruke cannabis tidlig i tenårene. I den alderen er hjernen i en voldsom utvikling, og cannabis blander seg inn i og bremser utviklingen av viktige deler av hjernen, spesielt de delene som har med føleleser, læring og hukommelse å gjøre. På New Zealand har de undersøkt en stor gruppe mennesker i mange år, og de har blant annet målt IQ gjentatte ganger. Forskerne har funnet ut at dersom man begynner å bruke cannabis tidlig i tenårene, kan man ikke regne med å få en så effektiv hjerne i voksen alder som man ellers ville ha fått. Og skadene lar seg ikke reparere fullt ut, selv om man slutter med cannabis etter noen år. 

Sammenfatning: Lunger og hjerne kan ta skade ved hasjrøyking. Mulighetene for hjerneskade som ikke lar seg reparere, er størst dersom man begynner å bruk hasj i tenårene. Men lungene vil kunne bli skadet uansett når man begynner med hasjrøyking. Og jo mer man bruker, jo større er faren for alvorlige skader. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

ungrus.no

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut