Svar fra ungrus.no 23.04.2018
Kjære jente, 13!
Spørsmålet ditt er veldig viktig, fordi det handler om hvorfor menneskene i mange tusen år har lett etter stoffer som de kan ruse seg på. Jeg regner med at når du sier "virkninger" så tenker du på rusopplevelsen, ikke på alt det som kan gå galt i resten av kroppen dersom man bruker rusmidler.
Omtrent alle rusmidler har en felles virkning: De påvirker hjernen, slik at vi føler en eller annen form for lykke når vi bruker midlene. Ellers virker de på ulike måter, noen virker beroligende (som hasj, marihuana og heroin) mens andre virker oppkvikkende (som nikotin, amfetamin, MDMA (ecstasy) og kokain). Alkohol kan virke på begge måter, det kommer an på hvilket humør man er i når man begynner å drikke, og hvor mye man drikker.
De viktigste stoffene i hjernen som har med rus å gjøre, heter dopamin og serotonin. De lages i spesielle områder i hjernen, og når de skilles ut, føler vi lykke, og vi får lyst på mer. Det er en av grunnene til at man kan bli avhengig av nesten alle rusmidler.
Men selv uten rus, vil hjernen vår sende ut slike lykkestoff. Både sex, mat og drikke, fysisk aktivitet og det å være sammen med "flokken" gir noe av de samme virkningene som når vi bruker rusmidler. Problemet med rusmidlene er at de "overkjører" det normale lykkesystemet, det kan rett og slett bli overbelastet dersom man har brukt rusmidler i lengre tid. Og det tar lang tid, kanskje flere år, før man igjen kan føle "normal" lykke etter at man har sluttet å bruke rusmidler.
Med hilsen
Dagfinn Haarr
kommuneoverlege