Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Alkohol

Kan man dø av alkoholforgiftning?

Hei!

Jeg drakk meg drita en helg og kasta mye opp, husker ingenting og moren min måtte hente meg. 
Kunne jeg dødd?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 13.08.2021

Kjære jente 14! 

Du lurer på om du kunne dødd da du drakk deg full. Svaret er skremmende: Det kunne du faktisk ha gjort. Heldigvis er det ikke ofte at folk dør i fylla, men det er flere muligheter for å dø dersom man drikker mye alkohol raskt. Sprit er mest farlig, fordi den er sterkest og den kan blandes med søte og sure drikker så man ikke merker hvor sterk drinken er. Her er noen måter som folk kan dø på når de drikker for mye alkohol: 

1. Alkohol er egentlig en sterk nervegift. Den lammer store deler av hjernen dersom promillen blir høy nok. Spesielt er pustesenteret utsatt. Blir man alkoholforgiftet, slutter man å puste, og dersom det ikke er folk i nærheten til å hjelpe til, vil man dø av surstoffmangel. 

2. Når man blir akoholforgiftet, forsøker kroppen å kvitte seg med alkoholen; man kaster opp. Hvis man allerede er blitt mer eller mindre bevisstløs og ligger på ryggen, kan man få oppkast i lungene og bli kvalt av sitt eget spy. Normalt vil man snu seg på siden dersom man kaster opp, men det gjør man ikke når alkoholen har lammet deler av hjernen. 

3. Det som nok er den vanligste måten å dø på i forbindelse med alkoholrus (og man trenger ikke være så veldig påvirket heller), er ulykker, drukning, vold, eller at man fryser i hjel. Ettersom alkohol tar vekk kontrollmekanismene i hjernen, blir man mindre aktsom. Hvert eneste år dør mennesker av slike årsaker.

Jeg ble veldig bekymret over at du som bare er 14 år, allerede har drukket deg så full at det kunne være svært farlig. Hjernen utvikler seg spesielt raskt i din alder, og alkohol er altså en kraftig nervegift som kan gjøre varig skade på hjernen din dersom du drikker alkohol. Det er ikke tilfeldig at vi har attenårsgrense for å kjøpe alkohol!

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut