Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Lever man lenger uten rus?

Hei!

Er det noen felles bivirkninger for alle rusmidler?
Har dere noen eksempler på hvorfor man lever lenger av å ikke bruke rusmidler?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 01.03.2019

Kjære gutt, 13!

Du har stilt to interessante og viktige spørsmål. Jeg kan ikke gi deg enkle svar, men her er noen tanker fra min side: 

For å ta det første spørsmålet ditt først: Ja, det kan se ut som det er en felles bivirkning av de fleste rusmidler, og det er at mange av brukerne, men ikke alle, blir avhengige av dem. Det betyr at de de har en sterk trang til å få tak i rusmidlet, og de kan få ubehag (abstinens) dersom de ikke får tak i rusmidlet. Det er stor forskjell på hvem som blir avhengige og hvor raskt det går. Ett av de midlene som raskest kan gi avhengighet, er faktisk nikotin, både i sigaretter, el-sigaretter og i snus. Det er det mange som ikke tenker på, tror jeg. Ellers virker de forskjellige rusmidlene noe forskjellig på kropppen, så man kan ikke snakke om bivirkninger som er helt felles for alle. 

Det andre spørsmålet er enda vanskeligere å svare på. Du spør om vi har noen eksempler på hvorfor man lever lengre av ikke å bruke rusmidler. For å starte med statistikken, så er det vist at mennesker med rusproblemer lever til dels mye kortere en resten av befolkningen. I steden for å gi deg noen eksempler på hvorfor man lever lenger av ikke  å bruke rusmidler, velger jeg å gi deg noen eksempler på hva man kan dø for tidlig av. Her er en liten liste:

Overdoser, vold, ulykker, leverbetennelse (hepatitt), forskjellige kreftformer, hjertesykdommer, lungesykdommer, spesielt kols, hjerneblødninger, infeksjoner som lungebetennelse. Det er også flere selvmord blant rusmisbrukere enn i resten av befolkningen blant annet fordi rusmisbruk kan øke eller utløse psykiske sykdommer. De aller fleste mennesker med rusproblemer bruker også nikotin, stort sett røyker de sigaretter. Og vi vet at røykere lever opptil 20 år kortere enn resten av befolkningen, så det kan være en felles hovedårsak til at mennesker med rusproblemer  i gjennomsnitt lever kortere enn resten av befolkningen. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut