Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Medisinering i LAR

Hei!

Er en voksen dame på 52 år! Er LAR pasient å har vært det i ca 15 år nå.går på 24 mg Suboxone og 50 mg Sobril i døgnet, har brukt større dose Sobril tidligere og selvmedisinert meg utallige ganger. Nå har jeg fått øynene opp for Lyrica da det IKKE gir meg rusfølelse på noen måte,er også gastik bypassoperert i 2015 i utlandet. Er MEGET tolerant på uansett medisiner så føler ingenting hjelper....bortsett fra at Lyrica hjelper meg på alle områder (det ska sies at LARbehandlingen startet pga smerter og langvarig utskrivelse av opiater).

Mitt spørsmål: ønsker å kutte ut Sobril å få Lyrica istedetfor (brukt Sobril i 25 år). Sobril hjelper, men vil ut av det og har selv prøvd Lyrica i ca 1 år og da med ca 300 mg i døgnet. Dette er medisin jeg har fått kjøpt av kjente.
Kan jeg spørre legen om å få bytte medisin og er selvfølgelig ærlig med legen om dette hvis jeg velger å ta det opp, men er litt redd for å bli fratatt alt. Lyrica hjelper meg hele døgnet fra morgen til kveld og er et bedre alternativ enn Sobril. Mener jeg føler meg helt frisk med Lyrica både i kropp å sjel, uten å være ruset. Får et godt liv med Lyrica og uten rusfølelse.
Er så lei av at ALT må responderes til rus hele tiden. Er ikke opptatt av rus i det hele tatt og er så innmari tolerant på Sobril at det er uhyggelig fælt, så nå føler jeg at Lyrica gir meg stabilitet hele døgnet, men føler jeg MÅ ta dette opp med legen. Hva "kan" bli utfallet her?

Mvh ei dame fra Nord

Svar fra ungrus.no 06.01.2022

Kjære dame fra Nord!

Det er selvsagt ikke mulig for meg å spå om utfallet for deg når du skal forsøke å få endret "lovlig" medisinering fra Sobril til Lyrica. Det eneste jeg kan hjelpe med, er å tenke hvordan jeg som fastlege ville respondere på en slik henvendelse. Jeg har selv jobbet med mange LAR-pasienter i femten år, og jeg har mye erfaring med medisinering utenom LAR-medisinene. Jeg tror at jeg ville ha svart deg omtrent slik: Det er ikke overraskende at Sobril ikke hjelper deg, toleranseutvikling på effekt er stor, mens bivirkningene fortsetter gjerne, så uansett hjelper nok den medisinen deg i liten grad. Noen av mine pasienter har hatt god effekt av å redusere Sobril-dosen sterkt, da vil toleransen etter hvert slippe taket, og medisinene vil virke igjen, spesielt dersom de da ikke bruker dem hver dag, men bare når de virkelig trenger det. 

Lyrica har jo andre bruksområder enn Sobril, blant annet epilepsi og nevropatiske smerter. Så har den jo etter hvert vist seg å ha en "nervestabiliserende" effekt, som kanskje er det du er ute etter. Den er også vist å være vanedannene hos noen pasienter. Jeg kjenner ikke til i hvor stor grad den gir toleranseutvikling. 

Du skriver at du opprinnelig kom inn i LAR på grunn av opioidbruk ved smerter. Da kan det jo være en ide å forsøke Lyrica "lovlig". Den er verken mer eller mindre vanedannende enn Sobril, så den siden av saken burde ikke være avgjørende for deg i din alder og som LAR-pasient. Så dersom jeg hadde vært fastlegen din, ville jeg tenke at det var et greit alternativ å prøve ut. Min holdning har hele veien vært å lytte til pasientenes egne efaringer i slike saker. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut