Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Medisinsk cannabis

Hei!

Jeg lurte på hvilken sykdommer cannabis virker på?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 28.05.2021

Kjære gutt, 13! 

Du har kanskje hørt om medisinsk cannabis, som også finnes på det norske markedet i form av en spray. Siden cannabis er billig og ikke noen kan ta patent på det, er det gjort lite forskning på hvordan cannabis kan brukes mest mulig effektivt som medisin. Men det er noen sykdommer der cannabis er vist å kunne lindre plager. Den kan ikke helbrede sykdommene, men noen personer får det bedre når de bruker cannabis. 

Det som er nokså sikkert, er at cannabis, hos noen med MS (Multippel sklerose), virker bra på smertefulle muskelsammentrekninger, noe som kalles spasmer. Videre ser det ut til at cannabis kan lindre kvalme hos for eksempel kreftpasienter som får cellegift. Selv har jeg hatt kontakt med enkelte pasienter som har hatt veldig god effekt av cannabis på smerter  som er forårsaket av "komplekst regionalt smertesyndrom". Dette er nervesmerter som kan være svært plagsomme. 

Men vi har mottakssteder (reseptorer) nesten over alt i kroppen for naturlig cannabis som vi lager selv i hjernen vår. Teoretisk sett skulle cannabisstoffer kunne brukes mot mange forskjellige plager. Men dette vet man ikke sikkert ennå. Det jobbes med å lage enkeltstoffer som ligner på cannabis som skal virke mer presist på disse reseptorene. 

Noen mennesker som bruker cannabis som rusmiddel sier at "Jeg må jo kunne bruke cannabis når det egentlig er en medisin". Da har de misforstått. Jeg pleier å si til mine pasienter at "Jeg vil støtte deg hvis du bruker cannabis som medisin, men da skal du enten ha kreft, MS eller komplekst smertesyndrom. Ellers er bivirkningene altfor store". 

Med hilsen 

Dagfinn Haarr

Lege 

Spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut