Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Mindre lykkefølelse av langvarig hasjbruk?

Hei!

Jeg røyker hasj flere ganger i uka men jeg syns ikke det går så mye ut over ting. Mamma har oppdaget at jeg har prøvd, men hun vet ikke at jeg røyker mye. Hun tror jeg bare har prøvd det litt.
Mamma sier at hasj ødelegger lykkesenteret i hjernen, så jeg føler at ting ikke betyr så mye lenger fordi hasj bruker opp alle signalene som hjernen egentlig bruker på å gi oss lykke.
Hun sa f.eks. at røykinga mi i sommer kan være hvorfor jeg gjorde det slutt med kjæresten min etter ett år, siden hjernen min lurte meg til å tro at ikke hun er så viktig for meg og gir meg så mye følelser lenger. Men hun tror bare jeg røyka ti ganger i sommer.
Er det sant at hasj kan virke sånn?

Gutt 16

Svar fra ungrus.no 12.01.2023

Kjære gutt, 16!

Du spør om lykkesenteret i hjernen kan ta skade dersom du røyker mye hasj. 

Din mor har rett i at hasjrøykingen påvirker lykkesentrene i hjernen, men de blir som oftest ikke ødelagt med en gang, de blir bare slått ut. Slutter man med hasj eller andre rusmidler som virker på lykkesentrene, vil de som oftest normaliseres etter en tid.

Lykkesentrene kan ta varig skade også: Dersom man begynner å bruke cannabis og/eller andre rusmidler fast i ung alder, kan hjernen ta varig skade. Hjernen er under sterk utvikling i tenårene, og rusmidler kan hemme utviklingen av hjernen. Dette gjelder både lykkesentrene, men også deler av hjernen som er viktig for konsentrasjon og læring. Slike skader som er oppstått i tenårene, er det av og til ikke mulig å reparere fullt ut.

En av effektene av cannabis/hasj er at de demper ned viktige deler av hjernen som har med regulering av motivasjon, følelser, initiativ, læring og humør. Man blir mer likegyldig når man bruker mye hasj. Og det som er dumt, er at man stort sett ikke merker dette selv. Egentlig sier du dette rett ut i spørsmålet ditt: "Jeg røyker hasj flere ganger i uka men jeg syns ikke det går så mye ut over ting". Du beskriver at det ble slutt med kjæresten i sommer, og det kan hende at likegyldigheten som hasjen fører med seg, kan ha medvirket til at det ble slutt mellom dere.  

Jeg vil anbefale deg å sette deg inn i kunnskapen vi har fått i løpet av de siste årene om kroppens eget cannabis-system, det endocannabinoide systemet. Dette blir sterkt påvirket av hasjrøykingen din. Jeg håper at du får motivasjon til å slutte når du forstår hvor mange viktige kroppsfunksjoner du påvirker ved å "overkjøre" dette svært finjusterte systemet. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

ungrus.no

 

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut