Svar fra ungrus.no 08.12.2020
Kjære jente, 18+!
Dette synes jeg var et usedvanlig godt spørsmål, for naturlig rus er jo det vi oftest opplever. Og de kunstige rusmidlene vi tar inn, virker egentlig på akkurat på samme måte som naturlig rus.
Rus kan være et litt sterkt ord. Men, lykke, ro, tilfredshet og glede er nok mer vanlig. Enkelte opplevelser kan gi oss en rusopplevelse også dersom de stimulerer lykkesentrene i hjernen kraftig nok.
Mekanismen er omtrent som følger: Dypt nede i hjernen ligger noen nervesentre som produserer kjemiske stoffer som gjør at vi føler lykke, glede, rus når de slippes ut i blodomløpet. De mest kjente stoffene er dopamin og serotonin. Når de fester seg til nerveceller andre steder i hjernen, oppstår de gode følelsene. I tillegg til å føle oss glade og lykkelige, får vi gjerne lyst til å oppleve på ny det som utløste lykkefølelsen.
De som forsker på dette, sier at i hvert fall følgende fem dagligdagse opplevelser kan gi slike "dryss" av dopamin:
- Forplantning. Sex, en god orgasme, det å holde barn/barnebarn i armene, forelskelse.
- Mat og drikke, et godt måltid. De fleste av oss vil ha opplevd glede og lykke knyttet til det å spise. Forventningen om et godt måltid kan ofte være nok!
- Fysisk aktivitet. Prøv å drive intens intervalltrening og kjenn på følelsene etterpå!
- "Flokken". Vi mennesker er avhengige av hverandre, og derfor vil vi oppleve større eller mindre grad av glede og lykke når vi treffer andre mennesker i flokkene våre. Eksempel på flokker kan være sangkoret, kolleger på jobben, storfamilien, vennekretsen etc.
- Kultur, musikk, religion osv, altså ting som egentlig ikke er direkte nødvendig for å opprettholde slekten eller livet. De fleste av oss føler glede og lykke når vi opplever musikk vi liker, for eksempel.
"Hverdagsrusen" bør vi ta godt vare på! Den bidrar til å gjøre livet verdt å leve, og det er også vist at den bedrer helsa.
Med hilsen
Dagfinn Haarr
Lege
Spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisin