Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre rusmidler

Overdose av Rivotril?

Hei!

Kan man ta overdose av å ta for mye Rivotril?

Kvinne 18+

Svar fra ungrus.no 04.01.2019

Kjære kvinne 18+! 

Overdose betyr egentlig bare at man får i seg for mye av et medikament. Virkningen av en overdose vil variere med typen medikament, selv Paracet er farlig ved høye doser. Jeg går ut fra at  det du mener med spørsmålet ditt er farlig overdose, altså at man slutter å puste, blir bevisstløs eller lignende. Det er pustestoppen som er farligst når man får overdoser med heroin, metadon eller lignende opioider. 
Rivotril er et sterkt benzodiazepin, altså et beroligende og angstdempende medikament, slik som Sobril og Valium også er. Benzodiazepiner er kjent for å være lite giftige, det betyr at det skal store doser til for å dø. Man blir sløv og sovner og kan også bli bevisstløs, men man slutter stort sett ikke å puste.  Men det gjelder vel og merke dersom man ikke bruker andre ting ved siden av. Dersom man blander Rivotril med for eksempel alkohol, morfin, metadon, heroin eller andre opioider, vil Rivotril (og de andre benzodiazepinene) forsterke virkningen av hverandre. Og det kan være dødelig. 

En annen ting som er verdt å merke seg, er at Rivotril som er kjøpt illegalt ikke sjelden inneholder andre stoffer. Dermed er det umulig å si noe sikkert om overdosefaren. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr
spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut