Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Overdosegrense?

Hei!

Jeg og vennen min har ett spørsmål til dere; hvor mye narkotika må man ta for å dø/sette seg selv i fare?

Gutt 13

Svar fra ungrus.no 31.05.2016

Kjære gutt på 13 år og vennen din!
 
Dere har et veldig godt spørsmål, men det er vanskelig å gi godt svar. Det er flere grunner til det: Det kommer an på hvilket stoff du bruker, hvor lenge du har brukt det, hvor mye du har brukt og hvordan kroppen din er konstruert. Noen tåler mer enn andre. 

De enkelte rusmidlene er veldig forskjellige. Alkohol er et av de farligste stoffene, spesielt for ungdommer som drikker sprit og ikke er vant til det. Mange kommer inn til behandling på sykehus hver eneste helg med alkoholforgiftning.

Ellers tar heroin de fleste livene. Får man for mye heroin i kroppen, slutter man å puste. De som har brukt heroin hver dag i noen måneder eller år, tåler mye mer enn de som aldri har prøvd det eller som har hatt en pause.
Det er ikke uvanlig at mennesker dør etter at de har sittet i fengsel, fordi de bruker like mye heroin når de slipper ut som de gjorde tidligere. Kroppen er da mye mer følsom for heroinet, og da kan det fort ende med døden.
Amfetamin og kokain i store doser kan få hjertet til å stoppe. Selv hasj kan medføre døden i enkelte, veldig sjeldne tilfeller. 

Jeg kan altså ikke gi dere et klart svar på spørsmålet deres, fordi det er så mange ting som spiller inn.

Med hilsen

Dagfinn Haarr

lege,
spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut