Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Prøvd hasj

Hei!

Jeg har prøvd hasj. Hva skjer med kroppen min i senere alder?

Gutt, yngre enn 12 år

Svar fra ungrus.no 27.02.2018

Kjære gutt, yngre enn 12 år som har prøvd hasj!

Svaret er nokså enkelt: Dersom du ikke har brukt hasj jevnlig, men bare prøvd det, er kroppen din akkurat som før, også i eldre alder. Men det er noe du bør tenke på: Det skumle med hasj er at jo tidligere man prøver den, jo lettere er det å bli avhengig. Og det er slik at dersom man bruker hasj fast i tenårene, vil ikke hjernen utvikle seg slik den skal. Det betyr enkelt sagt at man ikke kan bli så intelligent når man blir voksen som man ellers ville bli. Og hjernen klarer aldri å reparere helt de skadene den kan få dersom den blir utsatt for mye hasj i tenårene. 

Akkurat det samme gjelder for alkohol, som mange flere prøver i tenårene: Drikker man mye alkohol i tenårene, vil hjernen (og også noen av de indre organene i kroppen) bli skadet på en slik måte at de aldri blir helt bra igjen, selv om man slutter å drikke seinere i livet. 

Derfor er det ekstra viktig å passe på kroppen sin og hjernen sin mens man vokser og utvikler seg, det vil si opp mot 20 års alder. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut