Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Cannabis

Ritalin og krav om rene urinprøver

Hei!

Jeg har blitt utreda for ADHD og skal få Ritalin som medisin, men før dette må jeg ta pisseprøve og blodprøve. Jeg har røyka hasj daglig i over 1 år så det vil ta lang tid før jeg kan få en clean pisseprøve. Jeg lurer på om viss de finner THC på prøvene om jeg ikke kommer til å få lov å få medisinene mine likavel? Også hvis de finner THC, vil de si ifra til foreldrene mine eller har legen taushetsplikt om det hvis jeg ønsker at de ikke skal si noe? 
For uansett om jeg stopper å røyke nå, tror jeg ikke jeg vil få en clean pisseprøve uansett.

Jente 17

Svar fra ungrus.no 09.02.2022

Kjære jente, 17! 

Det er alltid et stort problem å tolke urinprøver hos hasjrøykere. Grunnen til det, er at cannabis sitter lenge i kroppen, selv etter enkeltinntak. Vi sier at cannabinoider har lang halveringstid i kroppen .Dette er helt annerledes enn alkohol, som forsvinner helt ut av kroppen i løpet av noen få timer. Det er veldig individuelt hvor raskt cannabisverdiene i urinprøvene faller. Selv to måneder etter at man har sluttet med cannabis, kan det hos noen påvises cannabisstoffer i urinen. Dersom man måler konsentrasjonen av cannabis i urinen, kan man til og med oppleve at verdiene går opp igjen mange dager etter siste inntak, dette skyldes nok at det er blitt frigjort cannabis fra fettvevet. Da vil nok mange bli beskyldt for å ha nytt inntak av cannabis, og det er vanskelig å bevise det motsatte. 

Det betyr at de som skal fortolke urinprøver som inneholder cannabis, har en vanskelig jobb hvis de skal være rettferdige overfor de som leverer urinprøvene.

Du skriver til slutt at uansett om du stopper å røyke nå, tror du ikke at du vil få en clean pisseprøve uansett.
Da kan jeg si at det kommer du til å få, men i verste fall kan det ta både en og to måneder. Så her er tålmodighet helt nødvendig! Lykke til!

Med hilsen

Dagfinn Haarr

Lege, spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisin

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut