Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Andre spørsmål

Rusmiddelbruk etter kraftig hjernerystelse

Halla, jeg klarte å slå hodet mitt på slalåm og fikk en kraftig hjernerystelse. De fikk ikke kontakt med meg på 5 min, og jeg lå bare og ristet. Men nå har det gått 1 måned siden jeg tryna og lurte på om hva som skjer om jeg ruser meg med kokain eller weed eller noen narkotiske stoffer? 

Hilsen gutt 16

Svar fra ungrus.no 03.05.2023

Hei gutt, 16!

Du forteller om en ganske alvorlig hjernerystelse for bare en måned siden og lurer på om hjernen din tåler rusmidler nå etterpå. Jeg tenker at det er en usedvanlig dårlig ide å tilføre hjernen slike stoffer nå. Det er to grunner til det: 

For det første er hjernen din i stadig utvikling, og alle rusmidler kan bremse eller ødelegge den utviklingen. Dette gjelder alle på din alder, og derfor er det viktig at man venter lengst mulig med å begynne å bruke alle typer rusmidler, husk at alkohol er et av de verste! En hjerne som er hemmet i utviklingen sin, kan ikke repareres fullt ut senere i livet. 

For det andre forteller du om en ganske alvorlig hodeskade. Nøyaktige MR- og CT-bilder etter slike skader kan påvise små blødninger og andre små skader på hjernevevet, selv om man tilsynelatende er i fin form etter skaden. Hjernen er heldigvis i full gang med å reparere seg selv, men det kan ta mye lengre tid enn en måned. Hvor lenge, er ikke mulig å si.
Mens hjernen er opptatt med å "gro sammen", må den beskyttes mot ting som kan ødelegge helbredelsesprosessen. Alle rusmidler kan påvirke hjernen din mens den helbreder seg selv. Så jeg anbefaler deg sterkt å avstå fra alle kjemiske stoff som kan påvirke hjernen din i lang tid fremover for å være sikker på at du sitter igjen med en frisk og fin hjerne når sårene en gang er grodd!

Hilsen

Dagfinn Haarr

Lege

ungrus.no

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut