Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Rusmidler og kroppens signalsystem

Hei!

Hvorfor tar signalsystemet skade av rusmidler?

Jente 14

Svar fra ungrus.no 14.10.2022

Kjære jente, 14!

Ditt spørsmål  om signalsystemet og rusmider er veldig bra, fordi nesten alle rusmidler (inklusive nikotin) virker på omtrent samme måte på deler av signalsystemet i hjernen. Dersom man bruker mye rusmidler over lengre tid, vil signalsysemet ta skade. Og det kan ta lang tid for hjernen å reparere slike skader.

Her er en enkel forklaring på hva som skjer. Egentlig er det mye mer komplisert, men her er hovedpunktene: 

Dypt nede i hjernen ligger noen områder som lager forskjellige kjemiske forbindelser som vi kan kalle lykkestoffer. Lykkestoffene (som blant annet heter dopamin og serotonin) sendes ut til andre deler av hjernen. Når disse stoffene setter seg fast på mottaksstedene, vil nervecellene reagere. Det er mye som skjer ved en slik reaksjon, det aller viktigste er at vi føler glede og lykke. Og systemet er laget slik at det som bringer oss glede og lykke, vil vi gjerne gjøre mer av. I hverdagen er det for eksempel sex, mat og drikke, fysisk aktivitet og kontakt med flokken vår som utløser lykkestoffer og dermed lykkefølelse.

Men nesten alle rusmidler virker på samme måte: Når vi tar inn for eksempel alkohol, amfetamin, kokain, heroin, MDMA og hasj, slippes det også ut lykkestoffer fra lagrene dypt nede i hjernen. Og den "lykken" kan bli enda mye kraftigere en den lykken som de naturlige utløserne av lykkestoffer kan gi. Dermed er det lett å gjenta inntakene av disse stoffene, og det går ofte bra en stund. Men denne kunstige lykken varer ikke evig! Hjernen må produsere stadig mer lykkestoffer etter hvert som man bruker rusmidlene. Til slutt klarer ikke hjernen å produsere nok lykkestoffer. Da hjelper det ikke hvor mye rusmidler man tar inn, lykkesystemet er utkjørt og klarer ikke å gi oss de gode følelsene lengre. Og det som er trist, er at de naturlige utløserne av lykkestoff (altså sex, mat og drikke osv) ikke virker lengre. Da blir livet ganske "grått".

Hvor lang tid det tar før lykkesystemet i hjernen er utslitt, er nok forskjellig for ulike mennesker og forskjellig for de ulike rusmidlene. Det er også forskjellig hvor lang tid det tar før systemet er blitt normalt dersom man klarer å slutte med rusmidler. I den tiden (det kan ta flere år!) vil mange oppleve verden som "grå" og trist fordi ingen av de naturlige utløserne av lykkestoff virker. Da er det lett å tenke seg hvor lett det er å få tilbakefall og begynne med rusmidler igjen. 

Nå som mange unge mennesker bruker snus, skal man være klar over at nikotin virker i stor grad på samme måte som rusmidlene, og nikotin er faktisk et av de stoffene man lettest kan bli avhengig av, og som det er vanskeligst å slutte med. 

Med hilsen

Dagfinn Haarr

​​​​​​​Lege, spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin

 

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Vi spør om kjønn, alder og region for å gi best mulig tilpassede svar. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og besvarte spørsmål vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut