Gå til innhold Gå til navigasjon
ungrus.no - Kristiansand kommune
ungrus.no - Kristiansand kommune

Spør oss / Rus og avhengighet

Sammenheng mellom rus og psykisk helse

Hei!

Jeg har et skoleprosjekt og lurer på hva rus har med psykisk helse å gjøre?

Gutt 14

Svar fra ungrus.no 18.02.2019

Kjære gutt, 14 år!

Spørsmålet ditt er viktig, fordi rus og psykisk helse henger sammen på flere forskjellige måter.
Her er bare en kort oppsummering, men du bør nok gå inn på gode nettsteder og finne mer detaljer. Du kan blant annet finne god informasjon i rapporten Rusbrukslidelser i Norge fra Folkehelseinstituttet (fhi.no)

  1. Blant mennesker med alvorlige psykiske lidelser er det betydelig flere som har skadelig bruk av rusmidler enn hos resten av befolkningen. Det er vist at de psykiske plagene ofte kan påvises flere år før rusmisbruket begynner. Årsakene til denne sammenhengen er mange og forskjellige. Noen mennesker opplever at rusmidlene demper plagene med de psykiske lidelsene, altså at det er en form for selvmedisinering. 
  2. Blant mennesker som misbruker rusmidler er det en betydelig opphopning av psykiske lidelser, og mange av disse er utløst av rusmidlene. Vi vet at mennesker som har brukt amfetamin over lang tid har større sjanse for å få varige psykiske plager, det er også eksempler på at cannabis (hasj og marihuana) kan utløse alvorlige psykiske plager allerede etter kort tids bruk. Alkohol er kjent for å gi depresjon og angst, men også mer alvorlige psykiske plager. 

Med andre ord: Rusmisbruk kan føre til psykisk sykdom, og alvorlig psykisk sykdom er tett forbundet med alvorlig rusmisbruk hos svært mange. Lykke til med videre lesning!

Med hilsen

Dagfinn Haarr
Kommuneoverlege

 

Trenger du hjelp?

Hvis du er under 25 år og sliter med rus, psykiske eller sosiale vansker, kan kanskje Ungteamet hjelpe deg videre.

Les om Ungteamet
Her kan du skrive ditt spørsmål anonymt. Ikke skriv navn eller adresse. Spørsmålet blir videresendt til svartjenesten, og svaret vil bli lagt ut på ungrus.no i løpet av en uke.

Spør oss!

* Felt merket med dette tegnet må fylles ut